Predsjednik Vlade Duško Marković i ministar zdravlja dr Kenan Hrapović otvorili su na Cetinju Hemodijalizu dana 12.04.2018. godine. Vrijednost projekta je oko 220.000 eura koji je zajedno sa zdravstvenim sistemom realizovan uz donacije društveno odgovornih kompanija i pojedinaca.

Svečani govor direktora JZU Dom zdravlja Cetinje dr sc Nenada Vušurovića:

“Uvaženi premijeru Markoviću, gospodine Ministre Hrapoviću, gospodine Ministre Bogdanoviću, gradonačelniče Kašćelan, direktore Čirgiću, direktorice Kovačević, poštovana prof. Ratković, poštovani direktori zdravstvenih ustanova, poštovane kolege dragi sugradjani i sugradjanke, sve Vas zajedno srdačno i sa puno poštovanja pozdravljam.

Čast mi je i izuzetno zadovoljstvo da Vas mogu zvanično upoznati da je naša ustanova i naš grad od danas bogatiji za jedan značajan i nov odsjek koji će postojati i raditi u okviru JZU Dom zdravlja Cetinje, a to je odsjek Hemodijalize.

Ovo je projekat na kojem smo dugo i istrajno radili i do kojeg nam je veoma stalo, jer nam je želja da naši sugradjani i pacijenti u svakom momentu mogu dobiti pravovremenu sveobuhvatnu i nadasve kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, jer su ulaganja u zdravlje ljudi ulog u bolju budućnost.

Završetkom ovog projekta Dom zdravlja je postao još jedna ustanova na primarnom nivou koja će biti u mogućnosti da pacijentima sa teritorije Prijestonice, pruži jedan dodatni i veći nivo zdravstvenih usluga i time približi zdravstveni sistem samim pacijentima, te usluge koje pružamo učinimo dostupnijim i efikasnijim.

Najveće benefite ovog velikog i značajnog projekta svakako će osjetiti sami gradjani i pacijenti koji su nažalost godinama bili primorani da svakog drugog dana odlaze u Klinički Centar Podgorica na dugotrajne terapije dijalize, te je samim tim otvaranje ovog odjeljenja za njih najznačajnije.

Finansijsku konstrukciju smo uspjeli uspješno privesti kraju tokom prvenstveno zahvaljujući razumijevanju svih nadležnih institucija, a potom i brojnim donatorima.
Stoga izuzetnu zahvalnost dugujemo Ministarstvu zdravlja, Fondu za zdravstveno osiguranje, koji su imali razumijevanja i sluha da ovaj projekat udje u sistem primarne zdravstvene zaštite I da zaživi na pravi način.

Naročitu zahvalnost dugujemo Nacionalnom koordinatoru za transplatacioni sistem Crne Gore prof. dr Marini Ratković koja je svesrdno i od samog starta bila uz nas i koja nam je svojim velikim stručnim znanjem pomagala u realizaciji naših planova, i koja će i nakon otvaranja centra pružati i dalje pomoć našoj ustanovi po pitanju svih segmenata rada navedenog odjeljenja.

Takodje, radi nesmetanog početka rada Centra za dijalizu obezbijedili smo i novo agregatno postrojenje koje će biti u stanju da potkrijepi sve potrebe Doma zdravlja ne samo dijalize, a čija ukupna vrijednost iznosi 28,078 eur. Sredstva za nabavku agregata su obezbijedjena iz budžeta Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

Ukupna finansijska sredstva izdvojena za rekonstrukciju adaptaciju prostora i nabavku neophodne opreme iznose: 213.610€.
Od ukupnog broja opredijeljenih sredstava Fond zdravstva je učestvovao sa 183.450€.
Putem donacija smo obezbijedili ukupan iznos od 16.278€ zahvaljujući razumijevanju I podršci naših donatora.

Hvala dobrim ljudima iz Hipotekarne banke što nam pomažu da stvorimo najbolje uslove za naše pacijente kako bismo i dalje bili prepoznatljivi po kvalitetu pruženih medicinskih usluga. Vjerujemo da će ovaj gest i donacija od 14.000 eura biti pravi putokaz svima koji su u mogućnosti, kako mogu biti od koristi zajednici u kojoj žive i rade ili onoj za koju je veže porijeklo, kao i najdublje emocije kao što je to slučaj sa gospodinom Miljanom Todorovićem, vlasnikom Hipotekarne banke. Hvala našem uvaženom i cijenjenom akademskom slikaru Dimitriju Popoviću čije umjetničko djelo će krasiti i oplemeniti prostorije dijalize, zatim preduzeću Vodovod i kanalizacija Cetinje, i firmi „Đurović Company Cetinje .

Sa posebnom pažnjom želim pomenuti i istaći donacije prof dr Rifata Alihodžića, i našeg sugradjanina inžinjera Rajka Radusinovića koji su svoj doprinos dali time što su u potpunosti besplatno izradili sve neophodne gradjevinske i inžinjerske projekte. Osim navedenog uvaženi gospodin Radusinović i profesor Alihodzić su se odrekli svoje ne male naknade na ime vršenja nadzora tokom izgradnje prostorija dijalize, čime su na jedan nesebičan i human način dali svoj izuzetan doprinos da ovaj projekat u konačnom zaživi.
Stoga im u tom dijelu dugujem posebnu zahvalnost za uloženi rad , trud i vrijeme.

Preostali iznos finansijskih sredstava o kojima govorimo, je obezijedio sam Dom zdravlja iz sopstvenih izvora prihoda i to u iznosu od 13.880€.

Iskoristio bih priliku da naglasim da smo istovremeno uz ovaj projekat realizovali i pristupnu rampu i poseban ulaz za lica sa smanjenom pokretljivošću odnosno za osobe sa invaliditetom, koji prilaz će takodje direktno biti spojen i sa samim odjeljenjem dijalize, čime će u tehničkom smislu objekat biti osavremenjen prema najnovijim standardima i prilagodjen svim gradjanima.

Značaj i vrijednost ovog projekta se ogleda isključivo u činjenici da će od danas svi pacijenti kojima je neophodna dijaliza, uslugu dijaliziranja moći dobiti u svom gradu na svega par koraka od svog doma.
Vrijedan je jer je njegovim okončanjem definitivno podignut kvalitet života u našem gradu!

Dragi sugradjani i pacijenti nadamo se da ćete biti zadovoljni novoizgradjenim prostorom, da će od danas odsjek Hemodijalize biti mjesto koje će vam na jedan brz, siguran i ugodan način u potpunosti pružiti usluge koje su Vam neophodne.

Još jedanput čestitam svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta i svima se duboko zahvaljujem”.

 

Hvala na pažnji.

 

DONATORI:
PROF. DR RIFAT ALIHODŽIĆ
INŽENJER RAJKO RADUSINOVIĆ
HIPOTEKARNA BANKA CG
AKADEMSKI SLIKAR DIMITRIJE POPOVIĆ
DOO VODOVOD I KANALIZACIJA CETINJE
ĐUROVIĆ COMPANY CETINJE

FaLang translation system by Faboba